Op 16 september organiseerde Life Mica een open dag in Gendt. Dat ligt in het natuurgebied Gelderse poort, een van de projectgebieden. Op de open dag waren lokale inwoners en verschillende (natuur)organisaties afgekomen.
De ochtend begon met een inleiding over de muskus- en beverrat en de problemen die deze dieren veroorzaken. Daarna kwamen alle innovatieve methoden van Life Mica aan bod om muskus- en beverratten op te sporen en vangen: environmental DNA (eDNA), DNA- mapping, slimme camera’s en slimme vangkooien.
(Tekst loopt door onder de foto)
Veel belangstelling voor de presentaties
Ook voor andere diersoorten?
De aanwezigen waren enthousiast en stelden veel vragen. Ook waren er enkele interessante discussies, bijvoorbeeld over de vraag of deze innovatieve methodes ook gebruikt kunnen worden om andere diersoorten op te sporen.
Met eigen ogen
Na de presentaties was het tijd om de innovaties met eigen ogen te zien. Dus trokken de deelnemers het natuurgebied in. Ze zagen hoe watermonsters voor het analyseren van eDNA werden genomen met een varende drone. Ook zagen ze het verschil tussen een traditionele en een slimme vangkooi.
(Tekst loopt door onder de foto)
Demonstratie van de varende drone
Efficiënter werken
Muskusrattenbestrijder Kees Schep ziet in ieder geval alleen maar voordelen van de slimme vangkooi. “Traditionele kooien moeten regelmatig worden gecontroleerd en dat is zwaar werk”, vertelde hij de open dag-bezoekers. “Dankzij de slimme vangkooien kunnen we in de toekomst efficiënter werken.”
Uitleg over de slimme vangkooi