Opnieuw succes met de slimme vangkooi

Bij de Aschauteiche-vijvers in Duitsland zijn slimme vangkooien neergezet. Doel is om de Kunstmatige Intelligentie-module van de vangkooien onder echte veldomstandigheden verder te testen en te ontwikkelen.

In de nacht van 6 april werd de eerste beverrat in het projectgebied Aschauteiche in Duitsland gevangen. De slimme vangkooi was uitgerust met herkenningssoftware met Kunstmatige Intelligentie-module. De vangkooi detecteerde een beverrat toen hij de val binnenging, activeerde het sluitmechanisme en stuurde vervolgens een bericht over de vangst, inclusief foto’s, naar de valbegeleiders.

Kunstmatige intelligentie

Deze vooruitgang in ontwikkeling laat zien dat de kunstmatige intelligentie in de vangkooi beverratten en andere soorten op de juiste manier detecteert. Niet-doelsoorten worden niet gevangen.

Beeldherkenningssoftware

In Nedersaksen staan momenteel 10 intelligente vallen. Onder meer in de Aschauteiche, een gebied waar niet alleen beverratten voorkomen, maar ook wasberen, wasbeerhonden en otters. De beeldherkenningssoftware in de vallen kan ratten, muizen en wasberen herkennen. De Kunstmatige Intelligentie-module wordt verder getraind om het systeem te verbeteren.

Wildcamera’s

Wildcamera’s die de slimme vangkooien bewaken, bieden extra zekerheid. Net als de aanwezigheid van dieren die door de wildcamera’s worden vastgelegd. Hierdoor kunnen we de functionaliteit van het prototype van de slimme vangkooi goed evalueren.

Hieronder staan enkele foto’s van de vangst van de beverrat, en foto’s van de nachtelijke ‘reisjes’ van de wasberen in de vallen.

De beverrat gezien vanuit de fotovallen die toezicht houden op de intelligente kooien.
Het Kunstmatige Intelligentiesysteem verzamelt foto’s in de kooi om te beoordelen welk dier moet worden gevangen en welk dier niet.
Zodra de val dichtgaat en de beverrat is gevangen, krijgen de vallenzetters een bericht met informatie en foto’s.
Dit is een voorbeeld van een wasbeer die weer uit de kooi gaat.
Dezelfde wasbeer gedocumenteerd door de beeldherkenningssoftware van de kooi.